+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   firework-smokeActiviteiten rondom de jaarwisseling zorgen voor hoge fijnstofconcentraties in de lucht. Dit fijnstof is afkomstig van (onder andere) het vuurwerk dat afgestoken wordt, als ook van houtrook van de open haard en open vuren. De hoge fijnstofconcentraties zorgen na inademing voor veel prikkels in de luchtwegen. Afhankelijk van de condities van de eigen longen, kan men hier meer of minder last van hebben.

   De fijnstofconcentraties zijn tijdens Oud & Nieuw niet alleen in de buitenlucht heel hoog, ook de binnenlucht bevat tijdens de jaarwisseling hoge fijnstofconcentraties. Dit komt doordat woningen en overige gebouwen niet luchtdicht zijn en geventileerd worden door een ventilatiesysteem dat buitenlucht naar binnen brengt met een minimale filtratie of door het openen van ramen en deuren. Het simpelweg vermijden van hoge fijnstofconcentraties door niet naar buiten te gaan is dan ook niet toereikend, omdat het fijnstof zijn weg naar binnen weet te vinden.

   Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen ter voorkoming van hoge fijnstofconcentraties in de binnenlucht.

   Tips & tricks tijdens de Jaarwisseling

   • Gebruik luchtreiniging in huis
    Mechanische ventilatie aanwezig (WTW systeem):
    Voeg een ASPRA INduct luchtreiniger toe achter het toevoerkanaal van uw ventilatiesysteem. In tegenstelling tot conventionele en standaard minderwaardige WTW filters, garandeert de ASPRA S INduct schone lucht door het vangen van stof, fijnstof en ultrafijnstof deeltjes die tijdens de jaarwisseling in hoge concentraties in de lucht aanwezig zijn.
    Geen balansventilatie aanwezig:
    Voeg een ASPRA Recirculatie luchtreiniger toe in de ruimte. De ASPRA Recirculatie luchtreiniger zal zowel grof stof als fijnstof en ultrafijnstof zeer efficiënt uit de lucht verwijderen. Installatie is gemakkelijk en snel en is plug-and-play.
   • Vermijdt natuurlijke ventilatie
    Houdt tijdens de jaarwisseling, vanaf het moment dat er vuurwerk afgestoken wordt, ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten. Voornamelijk aan de kant waar vuurwerk afgestoken wordt.
   • Zet balansventilatiesysteem uit
    Wanneer er geen HEPA filter of ASPRA INduct luchtreiniger in uw ventilatiesysteem geïntegreerd is, zet dan uw balansventilatiesysteem tijdens de jaarwisseling in de ochtend uit en zet deze weer aan als er geen vuurwerk meer afgestoken wordt.
   • Gebruik uw keukenafzuiging tijdens het koken
    Let er speciaal op oudejaarsdag op dat u uw keukenafzuiging, wanneer u minder ventileert dan normaal, in een hogere stand aanzet tijdens het koken. Dit zal geuroverlast en fijnstof ten gevolge van het koken in uw woning verminderen.

    

   Terug naar het nieuwsoverzicht