+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Winter

    

   In de winter is men geneigd om minder goed te ventileren, waardoor de binnenluchtkwaliteit verslechterd. Dit kan resulteren in onder meer hoofdpijnklachten, droge ogen en sneller ziek worden. Maar hoe is de binnenluchtkwaliteit te verbeteren?

   1. Ventileren, ventileren, ventileren
    Het grondig ventileren van de ruimte is iets wat men niet of nauwelijks doet in de winter. Het is immers buiten koud en warm binnen. Grondig ventileren verbetert de luchtkwaliteit echter sterk. Door buitenlucht binnen te laten, wordt het zuurstofgehalte verhoogd, het vochtgehalte verhoogd en het CO2-niveau verlaagd.
   2. Zet de afzuiging aan tijdens het koken
    Koken en voornamelijk het bakken en braden van vettig vlees, zorgt voor hoge fijnstofconcentraties. Wanneer dit niet door de afzuigkap naar buiten wordt afgezogen en er niet aanvullend geventileerd wordt, zal dit fijnstof nog uren in huis blijven hangen. De keuken grenst vaak aan de woonkamer, de plek waar men na het eten nog uren aanwezig is en dan ook vol wordt blootgesteld aan dit fijnstof. Het is daarom raadzaam om tijdens en na het koken de afzuigkap aan te zetten en aanvullend te ventileren door het (kort) openen van ramen en of keukendeur.
   3. Minimaliseer het gebruik van de open haard
    Open haarden produceren niet alleen in de uitlaat hoge fijnstofconcentraties, maar tevens in de woning zelf waar de open haard aanstaat zal de fijnstofconcentratie sterk stijgen. Om de fijnstofconcentratie zo laag mogelijk te houden, is het te adviseren zo min mogelijk gebruik te maken van de open haard. Hier hebben uw nabijgelegen buren profijt van en tevens uw eigen gezondheid.
   4. Vermijdt het branden van kaarsen en wierook
    Kaarsen en voornamelijk wierook produceren tijdens het gebruik veel fijnstof. Als u gebruik maakt van geurkaarsen, worden tevens hoge vluchtige organische stoffen (VOS) concentraties geproduceerd. Dit alles heeft een negatieve invloed op uw gezondheid. Het minimaliseren tot uitsluiten van het gebruik van deze producten is in de winter, gezien het geringe ventileren, zeker aan te raden.
   5. Gebruik geen luchtverfrissers
    Luchtverfrissers zijn een grote bron van vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger de VOS-concentratie, hoe meer last men kan krijgen van de luchtwegen. Het gebruik van luchtverfrissers dient dan ook geminimaliseerd of uitgesloten te worden.
   6. Regelmatig stofzuigen en daarna luchten
    Door het geringe ventileren, zal de stofconcentratie in de woning oplopen. Virussen en bacteriën hechten zich gemakkelijk aan stofdeeltjes, die op hun beurt makkelijker ingeademd kunnen worden. Regelmatig stofzuigen van de woning is zeker in de winter dan ook aan te raden. Fijnstofdeeltjes worden op hun beurt ook weer door de stofzuiger uitgestoten, doordat sommige deeltjes zo klein zijn dat ze door het filter van de stofzuiger heen gaan. Het is dan ook te adviseren om na het stofzuigen de woning te ventileren.
   7. Pas luchtreiniging toe
    Door luchtreiniging in de woning toe te passen, worden deeltjes zoals virussen, bacteriën en fijnstof permanent uit de lucht verwijderd. Hierdoor ademt u gereinigde en schone lucht in. Bekijk onze producten voor meer informatie.

    

   Terug naar het nieuwsoverzicht