Image Credit Saenen et al, Clinical Epigenetics, 2019
Placenta weefsel met roetdeeltjes, weergegeven in het wit en aangegeven met pijlen. Image Credit: Saenen et al, Clinical Epigenetics, 2019

 

Nieuw onderzoek toont aan dat roetdeeltjes uit de omgeving van de moeder, in de placenta terecht komen en potentieel de foetus kunnen bereiken. Dit verhoogt de kans op toekomstige gezondheidsproblemen van de baby.

Onderzoekers ontdekten dat wanneer zwangere vrouwen roetdeeltjes uit hun omgeving inademen – ultrafijnstof afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals in dieselauto’s of koolverbranding – schadelijke deeltjes via de longen van de moeder in de placenta terecht komen en zelfs de foetus zou kunnen bereiken.

Ultrafijnstof is kleiner dan een tienduizendste millimeter (100 nanometer). Andere vormen van fijnstof kunnen tot honderd keer zo groot zijn. Het zijn echter de allerkleinste deeltjes, het ultrafijnstof, die de grootste gezondheidsrisico’s veroorzaken.

In eerder onderzoek wordt luchtvervuiling in de omgeving van de moeder gelinkt aan miskramen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Vooralsnog dacht met dat de placenta een ondoordringbare barrière was, omdat deze de bloedbanen van moeder en kind strikt gescheiden houdt. Dit beeld moet nu bijgesteld worden.

De onderzoekers van de Hasselt Universiteit publiceerden hun onderzoek in de Nature Communications Journal. Ze onderzochten 25 niet-rokende vrouwen die bevielen in de Belgische stad Hasselt. De placenta’s van de vrouwen zijn direct na de geboorte onderzocht, waarbij een ophoping van roetdeeltjes werd gevonden.

Hoe hoger de blootstelling aan roetdeeltjes tijdens de zwangerschap, hoe meer roetdeeltjes er in de placenta werd gevonden.

Om onomstotelijk te bewijzen dat de roetdeeltjes die in de placenta terecht komen de foetus bereiken, dient meer onderzoek uitgevoerd te worden. De resultaten van dit onderzoek bieden volgens de onderzoekers echter nu al overtuigend bewijs voor deze theorie.

 

Bron

 

Terug naar het nieuwsoverzicht