+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   VFA Solutions heeft succesvol het project SchoolVent = Schoolventilatie met koeling en lage druk filtering van het Topconsortia Kennis en Innovatie (TKI) Urban Energy afgerond. Het doel van het project was de ontwikkeling en praktijktest van een ventilatiesysteem geschikt voor renovatie van scholen en kinderdagverblijven met 80% lagere energiekosten voor koeling en filtering. VFA Solutions heeft dit samen met TNO Science & Industry en Lucam B.V. uitgevoerd.

   Doelstelling
   Het doel van het project was de ontwikkeling en de praktijktest van een ventilatiesysteem geschikt voor renovatie van scholen en kinderdagverblijven met 80% lagere energiekosten voor koeling en filtering. Smart Sensoring is in het systeem ingebouwd om afwijkingen van een klasse A binnenklimaat te rapporteren. De koel- en filtertechnieken leveren een belangrijke bijdrage aan de reductie van de benodigde koel- en ventilatie energie in gebouwen en maken hiermee energieneutrale of energieleverende gebouwen mogelijk. Naast scholen en kinderdagverblijven wordt voor de langere termijn de grootste markt voorzien bij kantoren. De energiebesparing door energiezuinige koeling en lage druk filtering bedraagt in 2030 0,25 Peta Joules per jaar.

   Korte omschrijving
   Smart Sensoring is in het systeem ingebouwd om afwijkingen van een klasse A binnenklimaat te rapporteren. De koel- en filtertechnieken leveren een belangrijke bijdrage aan de reductie van de benodigde koel- en ventilatie energie in gebouwen en maken hiermee energieneutrale of energieleverende gebouwen mogelijk. Naast scholen en kinderdagverblijven wordt voor de langere termijn de grootste markt voorzien bij kantoren. De energiebesparing door energiezuinige koeling en lage druk filtering bedraagt in 2030 0,25 Peta Joules per jaar.

   Resultaat

   • 40-80% lager energieverbruik in een bestaande school
   • Dauwpuntkoeling in combinatie met warmteterugwinning in tegenstroomwarmtewisselaar;
   • Elektrostatische filtermodule voor 10.000 m³/uur toepasbaar in luchtbehandelingskasten;
   • 1 Luchtbehandelingskast klimatiseert 4-5 lokalen (~2000 m³/uur per lokaal);
   • Smart sensor systeem: automatische rapportage van CO2, temperatuur, vochtigheid en PM2,5 fijnstof;
   • TNO Rapport:
    “Het VFA ASPRA elektrostatische filter is opgeschaald van 2.000 naar 10.000 m3/uur en is ingebouwd in de filtersectie van de luchtbehandelingskast, zie Figuur 1. Het filterrendement voldoet bij een bijna 80% lagere drukval aan de specificaties van een E10 filter. Bij een laag debiet (3.000 m3/uur) wordt zelfs bijna aan de specificaties voor E11 filter voldaan. Fijnstof (PM2.5) wordt voor 90 – 95% verwijderd uit de toevoerlucht. In de geklimatiseerde lokalen zorgt dit voor een 70 tot 96% lagere PM2.5 concentratie vergeleken met het referentielokaal.”

   Partners
   • VFA Solutions B.V.
   TNO Science & Industry
   Lucam B.V. 

   Meer informatie:

   TNO rapport Schoolventilatie met energiezuinige koeling en lage druk filtering (SchoolVent)

   Optimal Controllers for optimal air quality in classrooms)

   Topsectorenergie.nl

   In dit webinar van donderdag 11 juni, georganiseerd door ISIAQ.nl en TVVL, kunt u terugkijken hoe er heel praktisch aandacht gegeven wordt aan het belang van een goed binnenklimaat op scholen in tijden van corona, en de rol die installaties of ventilatie daarin kunnen spelen. Ventileren is belangrijk. Maar hoe zorgt u voor voldoende ventilatie zonder dat het tocht als het in het najaar weer kouder wordt? 

   De oplossing die door VFA Solutions is gecreëerd, wordt gepresenteerd in de video om 38:13. 

   Bron