fireplace-woodstove-VFA-SolutionsNu het steeds kouder wordt, gaat de open haard voor de gezelligheid en de warmte vaker aan. Maar twee uur de open haard laten branden produceert meer fijnstof dan een autorit van 1.000 km. Wees dan ook bewust van het eigen stookgedrag en dat van uw buren. Het fijnstof dat in de buitenlucht zit, dringt namelijk gemakkelijk uw binnen omgeving binnen en veroorzaakt ook hier hoge fijnstofconcentraties. Resulterend in gezondheidsklachten op de korte, maar ook lange termijn.

De open haard stoot extreem veel fijnstof uit

De open haard twee uur laten branden, stoot meer fijnstof uit dan een autorit van 1.000 km. Kort gezegd, stoken creëert extreem hoge fijnstofconcentraties. Niet alleen stoot een open haard (net als een houtkachel en een palletkachel) extreem veel fijnstof uit, het fijnstof dat vrijkomt is zeer klein fijnstof (PM2.5). Fijnstof bestaat uit allerlei verschillende deeltjes. Hiervoor geldt dat hoe kleiner het deeltje is, hoe dieper het in het lichaam kan doordringen en hoe meer gezondheidsschade het kan toebrengen. Juist het kleine fijnstof (PM2.5) is dan ook het meest gevaarlijk voor de gezondheid en inademing hiervan moet zo veel mogelijk vermeden worden.

Luchtdichte gebouwen

Gebouwen worden tegenwoordig steeds luchtdichter gebouwd. Hierdoor blijft de luchtvervuiling die binnen wordt gecreëerd, denk bijvoorbeeld aan fijnstof afkomstig van de openhard en het koken, langer in de binnenlucht hangen. Daarnaast blijft ook buitenluchtvervuiling, naar binnen gebracht door het ventilatiesysteem of het openen van ramen en deuren, langer hangen. Dit zorgt ervoor dat u langer aan luchtvervuiling wordt blootgesteld en gezondheidsrisico’s toenemen.

Op verkeerde momenten stoken

Naast het feit dat een open haard veel fijnstof uitstoot, heeft het stookgedrag veel invloed op de concentratie die wordt uitgestoten en de tijd dat dit lokaal in de lucht blijft zweven. Wanneer op windstille dagen wordt gestookt, dan zal de houtrook langer lokaal blijven hangen. Dit zorgt ervoor dat de houtrook en daarmee het fijnstof, gemakkelijk bij de eigen woning en ook de woning van uw buren naar binnen kan komen. Wanneer nat hout wordt gebruikt of hout dat niet goed gekliefd is, zal er meer fijnstof uitgestoten worden dan wanneer men droog en goed gekliefd hout stookt.

Stookalarm

In Vlaanderen (België) is als reactie op de hoge fijnstofconcentraties afkomstig van open haarden en het op verkeerde momenten stoken, een stookalarm opgezet. Het stookalarm zal uitgegeven worden op windstille dagen en het advies bevatten om de open haard of houtkachel een paar dagen uit te laten.

Jelmer Krom van het Nederlandse Longfonds vertelt aan BNR dat dit voor Nederland ook een goed idee is. “Deze rook maakt ziek; er zitten kankerverwekkende elementen in, giftige stoffen en mensen worden daar daadwerkelijk ziek van: minder longfunctie en ook als het vuur al een hele tijd uit is, adem je in wat je ruikt, en dat is lang niet altijd goed.”

Wanneer u klachten ervaart door houtrook

Soms resulteert overleg met buren over houtrookoverlast niet in een vermindering van de houtrookoverlast en bijbehorende gezondheidsklachten. In dat geval is luchtreiniging in het eigen gebouw een oplossing.

Indien het gebouw over een balansventilatiesysteem beschikt, een ventilatiesysteem die de toevoer en afvoer van lucht in het gebouw regelt, kan de ASPRA S, L of XL INduct de houtrook, het fijnstof in de houtrook en de geuren afkomstig van houtrook uit de lucht verwijderen. De ASPRA INduct systemen verwijderen 99% van de deeltjes uit de lucht die door de luchtreiniger gaan, waardoor gezonde en fijnstof/houtrookvrije lucht ingeademd kan worden.

Wanneer het gebouw niet over een ventilatiesysteem beschikt of een ventilatiesysteem heeft dat alleen lucht afzuigt uit het gebouw, kunt u ASPRA Recirculatie luchtreiniging toepassen. Hierbij wordt een losse stand-alone luchtreiniger in een ruimte geplaatst en zal daar de lucht recirculeren en reinigen. Afhankelijk van het systeem wordt 97-99% van de deeltjes (fijnstof/houtrook) uit de lucht verwijderd die door het apparaat heen gaat. Resulterend in gezonde lucht.

Neem contact met ons op als u twijfelt welke ASPRA luchtreiniger voor u geschikt is. Wij kunnen u snel van het juiste productadvies voorzien en u zo schone en gezonde lucht bieden.

Terug naar het nieuwsoverzicht