ASPRA Technologie
Waar is de ASPRA® technologie effectief tegen?
ASPRA technologie is een krachtige, effectief en duurzame elektrostatische luchtfiltratie techniek. De ASPRA luchtreinigers verwijderen gevaarlijke en verontreinigende stoffen uit de lucht. Hierdoor zijn onder andere chronische ziekten, infectie-uitbraken en geurhinder te verminderen of te voorkomen. ASPRA verwijdert onderstaande verontreinigingen uit de lucht:
- Stof
- Fijnstof (PM10, PM2.5, PM1)
- Ultrafijnstof (PM0.1, submircon- en nano-deeltjes)
- Microbiologische verontreiniging (virussen, bacteriën, schimmel, sporen en pollen)
- VOC’s (vluchtige organische stoffen) en geuren
(Door het toevoegen van een VFA Actief Koolstoffilter)
De ASPRA is een revolutionaire toepassing voor luchtzuivering. Het systeem heeft een zeer hoge luchtzuiveringsefficiëntie (tot E10-11/HEPA classificatie volgens NEN-EN 1822 norm), zonder gebruik te maken van een HEPA filter. Hierdoor heeft de ASPRA 80% minder drukval dan conventionele filters, en dus substantiële energiebesparing t.o.v. van klassieke filters. De ASPRA laadt deeltjes enkel in het apparaat op, en vangt de deeltjes direct af op het eigen open structuur filter (een collector). Er worden geen schadelijke radicalen geproduceerd.
De ASPRA is een modulair systeem met diverse modellen en toepassingsmogelijkheden. De ASPRA is beschikbaar in een aantal standaard modellen, maar ook gemakkelijk aan te passen aan de specifieke wensen van de klant. Hiermee worden oplossingen op maat aangeboden, zodat er een optimale oplossing gerealiseerd wordt.
ASPRA voordelen
- Hoge reiniging efficiëntie
Hoge filtratie efficiëntie van deeltjes en gassen zonder het gebruik van conventionele, niet duurzame, dure en zeer dichte textiel filters. - Laag energieverbruik
De open structuur van het filter / de collector genereert 80% minder drukval (luchtweerstand) dan conventionele systemen. - Gebruiksvriendelijk
Elk model is zeer gebruiksvriendelijk ontworpen. - Veilig onderhoud
De ASPRA collectoren absorberen absoluut geen vocht, waardoor schimmelgroei en/of bacteriegroei voorkomen wordt. - Flexibel
Ons brede productaanbod en custom oplossingen zijn aan te passen naar gelang uw behoeftes.
Gecertificeerd
De producten van de ASPRA serie zijn getest door verschillende onafhankelijke instituten zoals TNO, VITO en ECN. Resultaten tonen aan dat de luchtreinigingsefficiëntie van onze techniek 90 tot 99% is van de atmosferische deeltjes tussen 10 en 0.1 micron (PM10, PM2.5, PM1, PM0.1 / ultrafijnstof).
Hoe werkt de ASPRA technologie
Vervuilde lucht wordt met behulp van een ingebouwde ventilator, of een bestaande luchtstroom in een ventilatiekanaal, door de buis van de ASPRA technologie geleid. Hierin worden de zwevende deeltjes, van de verontreinigde lucht, geladen door een elektrisch veld. Dankzij deze lading hechten deze deeltjes zich vervolgens makkelijk aan een statisch geladen deeltjesverzamelaar.
Deze deeltjesverzamelaar is een open structuur filter dat speciaal is ontworpen om zowel ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën alsook virusdragers en andere aerosolen af te vangen en definitief uit de ruimte te verwijderen.
Een bijkomend voordeel is dat dankzij het elektrische veld van de ASPRA technologie de meeste biologische pathogenen (bio-aerosolen) gedood of gedeactiveerd worden. Kortom de ASPRA technologie zorgt dankzij een schone en deeltjesvrije lucht voor een gezond milieu en een aanzienlijke vermindering van het risico op verspreiding van ziekten op korte en lange termijn door de lucht.
Het verschil tussen ASPRA en overige luchtreinigers en ionisatoren
Er zijn veel verschillende luchtreinigers op de markt. Deze zijn vaak voorzien van een standaard filter. Maar er zijn ook nieuwere, efficiënte technieken, zoals luchtreinigers met ionisatie. We leggen uit wat het verschil is en waarop je moet letten.
- ASPRA
De ASPRA is a hoog efficiënt ‘electrostatic precipitation en filtratie system’. Het combineert de beste eigenschappen van gesloten ionisatie en mechanische filtratie in één. De ASPRA is een gepatenteerde technologie die is ontwikkeld door Virus Free Air BV en VFA Solutions B.V. en wekt een gecontroleerd positief elektrisch veld op om de deeltjes op te laden en op te vangen in het systeem. Grove deeltjes kunnen dan neerslaan / neerslaan op het binnenste deel van het systeem dat werkt als een elektrostatische stofvanger (ESP), terwijl de extra kleine deeltjes worden verzameld op een statisch filter met open structuur.
Naast de veiligheid en de vele andere specifieke voordelen van de ASPRA, is een algemeen voordeel van luchtreinigers die deeltjes met een speciaal open structuur filter opvangen, zoals de ASPRA, dat deze niet verstopt raakt en er minder energie nodig is om de lucht te verplaatsen. lucht door dit filter.
Een deel van de geur wordt verwijderd door het afvangen van deeltjes. Voor gerichte en gerichte geurverwijdering past VFA Solutions bovendien een extra speciaal gasadsorptiefilter toe direct achter de ASPRA open structuur filters. Deze gasfiltratiesectie is speciaal geselecteerd op de soort en concentratie van de aanwezige gassen en geur en kan per branche en zelfs per klant verschillen. Door VFA gasfilters achter de ASPRA roetfilters te plaatsen, zijn de gasfilters beschermd tegen stof, waardoor ze effectiever zijn en een langere levensduur hebben.
- Standaard luchtreiniger filter
Bij een standaard luchtreiniger wordt met behulp van een ventilator een luchtstroom door een filter gevoerd waarin de luchtverontreiniging wordt afgevangen. Hoe kleiner de fijnstofdeeltjes hoe fijnmaziger het filtermateriaal moet zijn om de (risico)deeltjes af te vangen. Echter om de lucht door fijnmazige filters te voeren moeten ventilatoren harder werken met als gevolg: meer energie verbruik, geluidshinder, of lager capaciteit. Daarnaast zijn veel filters gemaakt van vochthoudende materialen zoals textiel of vezels, waar bacteriën in kunnen gaan groeien. Ze lopen vol en de verontreiniging hoopt zich op. Kortom ze dienen regelmatig gereinigd/vervangen te worden.
- Luchtreiniger met ionisatie
Ionisatie is een nieuwere techniek met veel ontwikkelingen. Het is een innovatie die steeds vaker wordt gebruikt, onder andere vanuit het oogpunt duurzaamheid en energiebesparing.
Er zijn veel luchtreinigers op de markt die gebruik maken van ionisatie. Hierbij is er een verschil tussen luchtreinigers die positieve ionisatie gebruiken en negatieve ionisatie. Ionisatie (het positief of negatief elektrisch laden van atomen of moleculen) zorgt voor ionen die, wanneer ze aan stofdeeltjes hechten, geladen stofdeeltjes opleveren. Geladen stofdeeltjes slaan vervolgens veel makkelijker neer op allerlei oppervlaktes.
Daarnaast is er nóg een verschil bij luchtreinigers met ionisatie, namelijk luchtreinigers die deeltjes elektrisch laden (zonder filter) en luchtreinigers die deeltjes elektrisch laden, maar ook direct afvangen. Het eerste wordt open ionisatie genoemd (1) en het laatste wordt gesloten ionisatie genoemd (2):
(1) Open ionisatie:
De geladen deeltjes verspreiden zich door ruimte en zoeken een oppervlak om op neer te slaan. Dit zijn alle oppervlakken in de kamer zoals meubels, plafond, muren, apparaten, maar zeker ook helaas onze longen. Open ionisatie systemen creëren veel geladen deeltjes, maar ook vrije ionen, die vaak negatief geladen zijn. Dit wordt dan negatieve ionisatie genoemd. Andere systemen genereren bipolaire ionisatie (positieve en negatieve ionen tegelijkertijd) en beweren dat positieve en negatieve ladingen en geladen deeltjes dan samen klonteren tot grotere deeltjes en dus uit de lucht naar beneden vallen. Alle producten die gebruik maken van open ionisatie zijn geclassificeerd als ‘elektronische luchtreinigers’ volgens ASHREA en worden afgeraden om te gebruiken. De redenen daarvoor zijn als volgt:
De impact van open ionisatie is wetenschappelijk twijfelachtig en kan slechts tijdelijk zijn. Aangezien deze producten normaal gesproken geen controle hebben over de ionisatie en het elektrische veld, genereren ze doorgaans buitensporige hoeveelheden ionen in de lucht, waardoor gevaarlijke bijproducten ontstaan, zoals ozon, vrije radicalen en vrije ionen. Hoewel ze kunnen bijdragen aan het verminderen van geur en/of virussen, kunnen ze toch schadelijk zijn voor de gezondheid. Onderzoek toont aan dat geladen deeltjes zich tot 5 keer gemakkelijker in de longen kunnen nestelen dan niet-geladen deeltjes.
(2) Gesloten ionisatie:
De geladen deeltjes worden opgevangen op een speciaal oppervlak in het systeem zelf, zodat de deeltjes niet de ruimte in worden geblazen en dus niet neerslaan op andere oppervlakken. Bij gesloten ionisatie kan er zowel sprake zijn van positieve als/of negatieve ionisatie. Het opvangoppervlak kan van verschillende materialen zijn, zoals conventionele filters, metalen platen die bekend staan als Electrostatic precipitator (ESP) of speciale statische filters. Het niveau van ionisatie is dat dergelijke systemen normaal gesproken lager zijn dan bij open ionisatie, omdat ze de deeltjes willen opladen om hun hechting aan het verzameloppervlak te verbeteren.