+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Air polluiton pregnancy VFA SolutionsAmerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die dicht bij snelwegen wonen, vergeleken met vrouwen die verder van snelwegen wonen waar de lucht schoner is, een verhoogde kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen.

   Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 36.000 vrouwen in de periode van 1993 tot 2003 en data van de luchtkwaliteit rondom hun woningen. Hieruit bleek dat vrouwen die binnen 199 meter van drukke snelwegen wonen, een verhoogde kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen. Deze relatie wordt groter naarmate de concentratie fijnstof verhoogt.

   Vrouwen die dicht bij drukke snelwegen wonen, hebben 5% meer kans op primaire onvruchtbaarheid dan vrouwen die verder weg wonen. Dit percentage valt binnen de marge dat dit toeval kan zijn. Echter hebben deze vrouwen 21% meer kans op secondaire onvruchtbaarheid, wat statistisch significant is.

   De onderzoeker Gupta vertelt tegen Reuters.com dat “Koppels die lijden aan onvruchtbaarheid moeten opletten als zijn in gebieden wonen met hoge fijnstof concentraties.” Gupta geeft aan “Een alternatief is het verhuizen naar een gebied met lage concentraties fijnstof, om de impact op de vruchtbaarheid te voorkomen.”.

   Onderzoekers van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Centter en de Universiteit van Cincinnati OH hebben tevens aangetoond dat blootstelling aan hoge fijnstof concentraties (boven 15 µg/m3) in het derde trimester, de kans op een vroeggeboorte met 19% verhoogt. Vroeggeboorte wordt aangeduid als een bevalling voor 37 weken tijdens de zwangerschap in plaats van 40 weken.

   Het is dan ook belangrijk om de blootstelling aan hoge fijnstofconcentraties te minimaliseren. Verhuizen is een drastische optie. Een ander alternatief is het reinigen van de buitenlucht voordat het zich door de woning verspreidt. Men besteedt 90% van de tijd binnenshuis. Door binnenshuis de lucht te reinigen, reduceert men de blootstelling aan fijnstof significant. ASPRA luchtreinigers verwijderen 99% van de fijnstof uit de lucht en kunnen als losstaande luchtreiniger worden toegepast (b.v. ASPRA Poco) of als luchtreiniging in een ventilatiekanaal achter het WTW systeem (b.v. ASPRA S INduct). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

    

   Terug naar het nieuwsoverzicht