+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Luchtvervuiling omgezet in sigaretten - VFA SolutionsDe lucht in Nederland lijkt visueel heel schoon, maar berekeningen van Milieudefensie geven aan dat Nederlanders gemiddeld 5 sigaretten per dag aan luchtvervuiling inademen. Rotterdam stijgt hier met 7 sigaretten bovenuit en Vlieland is met 3 sigaretten aan luchtvervuiling de schoonste gemeente in Nederland.

   Luchtvervuiling ongrijpbaar begrip

   Luchtvervuiling is voor veel mensen een ongrijpbaar begrip. Het lastige aan luchtvervuiling is dat het vaak onzichtbaar is en dat zelfs bij onzichtbare luchtvervuiling de lucht sterk vervuild kan zijn. Meetdata geeft aan dat de Nederlandse lucht niet door heel Nederland heen voldoet aan de wettelijke normen voor stikstofoxide en fijnstof. Tevens wordt de advieswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie voor fijnstof voorstelt, in Nederland ruimschoots overschreden. Maar hoe weet de gewone consument wat een gezonde meetwaarde is?

   Luchtvervuiling tastbaar maken

   Milieudefensie heeft om deze reden een wetenschappelijke rekenmethode (ontwikkeld door de GGD Amsterdam, het RIVM en IRAS van de Universiteit Utrecht)  toegepast om de luchtvervuiling in Nederland om te zetten naar een tastbare indicatie: namelijk het gemiddelde dagelijkse aantal meegerookte sigaretten per gemeente. De data die Milieudefensie hiervoor heeft gebruikt, is afkomstig van het RIVM en bevat de bevolkingsgewogen gemiddelde berekende blootstelling aan stikstofoxide en fijnstof in 2014.

   Gezondheidseffecten luchtvervuiling

   Stikstofoxide, roet en fijnstof veroorzaken specifieke gezondheidseffecten zoals longkanker, sterfte door hart- en vaatziekten, een lager geboortegewicht en aantasting van de longfunctie bij kinderen. Deze effecten zijn vergelijkbaar met de gezondheidseffecten die worden veroorzaakt door meeroken. De onderzoekers hebben de effecten en de mate waarin deze effecten optreden naast elkaar gelegd en hierdoor de luchtvervuiling uit kunnen drukken in aantal “meegerookte sigaretten”.

   Aantal meegerookte sigaretten luchtvervuiling per dag per gemeente

   Met deze gegevens heeft Milieudefensie een lijst opgesteld waarbij de luchtvervuiling van 393 gemeenten uitgedrukt is in aantal meegerookte sigaretten. Onderstaand staat een top 10 weergegeven (Milieudefensie). De complete lijst en extra achtergrondinformatie kunt u in op de site van Milieudefensie vinden.

   1 Rotterdam, 6.8 sigaretten
   2 Rijswijk, 6.6 sigaretten
   3 Schiedam, 6.5 sigaretten
   4 Amsterdam, 6.4 sigaretten
   5 Utrecht, 6.4 sigaretten
   6 Ridderkerk, 6.4 sigaretten
   7 Hendrik-Ido-Ambacht, 6.4 sigaretten
   8 ’s-Gravenhage, 6.4 sigaretten
   9 Delft, 6.3 sigaretten
   10 Vlaardingen, 6.3 sigaretten

    

   Bron

   Terug naar het nieuwsoverzicht