+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Heart-attackOnderzoek heeft aangetoond dat jongvolwassenen die in steden wonen met een slechte luchtkwaliteit een hogere kans zouden hebben op het krijgen van een hartinfarct. Deze jongvolwassenen hebben, vergeleken met inwoners van een stad met een schonere lucht, hogere concentraties van ontsteking markers in hun bloed. Deze markers zijn een indicatie voor een hoger risico op het krijgen van een hartinfarct. De resultaten zijn tijdens een Europees cadiologiecongres door Poolse onderzoekers gepresenteerd.

   De hoofdonderzoeker Bryniarski vertelt “Deze studie is uitgevoerd door een groep medische studenten van de Jagiellonian Universiteit in Krakow, […] die wilden weten wat de impact van lange termijn luchtvervuiling is op de hartgezondheid van jongvolwassenen.” De studie onderzocht twee groepen jongvolwassenen (tussen 16 en 22 jaar) afkomstig uit Krakau en Lublin, welke dubbel zo schoon is als Krakau. Risicofactoren zoals gewicht, leeftijd en hartproblemen in de familie zijn gecorrigeerd.

   Bryniarski concludeert: “Resultaten suggereren dat deze jongvolwassenen een verhoogd risico hebben op hartinfarcten in de toekomst, omdat het ontstekingsproces op een jonge leeftijd is begonnen.”

   Artikel

   Terug naar het nieuwsoverzicht