+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Cooking and particulate matter - VFA SolutionsOnderzoek van TNO geeft aan dat tijdens het koken, hoge fijnstofconcentraties vrijkomen en dat deze lang blijven hangen. Doordat dit fijnstof niet tot slecht door de keukenafzuiging wordt afgezogen, wordt men lang blootgesteld aan deze hoge concentraties en ontstaan er gezondheidsrisico’s. Onderzoekers Piet Jacobs en Wouter Borsboom van TNO geven dan ook aan dat de huidige ventilatienormen in keukenafzuiging in woningen niet voldoende zijn om aan de gewenste gezondheidseisen te voldoen. Dit geldt zeker voor luchtdichte woningen.

   Tijdens het onderzoek is gekeken naar de fijnstofconcentraties die vrijkomen bij het bereiden van onder andere kip, ei met spek, spekpannenkoeken, biefstuk, shoarma en tijdens het gourmetten. Het bereiden van veel van deze gerechten levert zelfs hogere fijnstofconcentraties op dan de fijnstofconcentratie in de woning afkomstig van vuurwerk tijdens oud en nieuw.

   Het TNO onderzoek concludeert dat de hoeveelheid fijnstof in de woning (afkomstig van de buitenlucht) binnen lager is dan buiten, “echter koken met onvoldoende afzuiging maakt de blootstelling aan fijnstof binnen hoger dan buiten, hierdoor wordt WHO advieswaarde overschreven”.

   Het is dan ook van belang hier rekening mee te houden in de ontwikkeling van de keukenventilatienormen in de toekomst. Voor het heden, is het belangrijk om de keukenventilatie tijdens het koken op de hoogste stand aan te zetten, om zo veel mogelijk fijnstof afkomstig van kookactiviteiten uit de woning af te zuigen.

   Om de fijnstofconcentratie die vrijkomt tijdens het koken te reduceren tot een gezond niveau, is het aan te raden luchtreiniging in de kamer toe te passen. Hierdoor wordt het fijnstof afkomstig van zowel het koken alsmede het fijnstof afkomstig van verkeer van buiten, uit de lucht verwijdert en wordt de blootstellingstijd gereduceerd.

   Dit is zeer gemakkelijk te realiseren met de ASPRA Poco (voor gebruik in een aparte keuken of kleine woonkamers) of de ASPRA Aura (voor gebruik in open keukens en gemiddelde tot grote woonkamers). Beide luchtreinigers verwijderen fijnstof tot zelfs ultrafijnstof zeer efficiënt (>97%) uit de lucht.

   De ASPRA Poco en de ASPRA Aura zijn plug-and-play luchtreinigers die gemakkelijk op een kast of tafel neergezet kunnen worden. Plaats de luchtreiniger daar waar u behoefte heeft aan luchtreiniging. Steek de stekker in het stopcontact, zet de luchtreiniger aan en adem voortaan schone en gezonde lucht in.

   Voor meer informatie over de luchtreinigers kunt u de productpagina van de ASPRA Poco en de ASPRA Aura bekijken. Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op en wij informeren u graag.

   Bron

   Terug naar het nieuwsoverzicht