Houtrookoverlast is een steeds vaker voorkomend probleem. Men woont dichter op elkaar, er wordt niet meer alleen op het platteland gestookt en richtlijnen van stoken zijn onbekend bij de meerderheid van de bevolking. Er heersen veel feiten en fabels over houtrook, zoals dat houtrook niet schadelijk voor de gezondheid is, maar wat is feit en wat is fictie? En wat kan je tegen houtrookoverlast doen?
- FICTIE!!! Houtrook is niet schadelijk voor de gezondheid
Hout is een natuurproduct, dat kan toch nooit slecht voor de gezondheid zijn? Dit is echter de meest hardnekkige fabel over houtrook die er bestaat. Bij de verbranding van hout komen fijnstofdeeltjes vrij. Dit fijnstof bestaat uit relatief grote, maar ook heel kleine deeltjes. Uit onderzoek blijkt dat houtrook voornamelijk bestaat uit grote hoeveelheden van de allerkleinste deeltjes, namelijk ultrafijnstof (kleiner dan PM1). Hiervoor geldt: “hoe kleiner het deeltje, hoe schadelijker het is voor de gezondheid”. Aangetoonde gezondheidsklachten afkomstig van blootstelling aan fijnstof zijn o.a.: astma, COPD, hart- en vaatziektes, kanker en zelfs voortijdig overlijden. Houtrook is dan ook wel degelijk schadelijk voor de gezondheid en het inademen ervan dient zo veel mogelijk vermeden te worden.
- FEIT – Twee uur de open haard laten branden stoot meer fijnstof uit dan autorit van 1.000 km
De open haard twee uur laten branden, stoot meer fijnstof uit dan een autorit van 1.000 km. Kort gezegd, stoken creëert extreem hoge fijnstofconcentraties. Niet alleen stoot een open haard (net als een houtkachel en een palletkachel) extreem veel fijnstof uit, het fijnstof dat vrijkomt is zeer klein fijnstof (PM2.5).
- FEIT – Een vuurkorf produceert meer ultrafijnstof dan de opstijgbaan van het LAX vliegveld
Onderzoek gepresenteerd op het Houtrooksymposium van het RIVM toont aan dat een vuurkorf met drie blokken hout meer ultrafijnstof (gemiddeld 186.000 deeltjes / cm³) produceert dan de opstijgbaan van het LAX vliegveld (gemiddeld 150.000 deeltjes / cm³). Een klein vuurtje in de buitenlucht is dus voor omstanders vervuilender dan de luchtvervuiling dat afkomstig is van één van de drukste vliegvelden ter wereld.
- FEIT – Het ultrafijnstof afkomstig van één vuurkorf is drie keer zo veel als wat men classificeert als de startconcentratie van Smog
De ultrafijnstofdeeltjes die afkomstig zijn van een vuurkorf bedragen gemiddeld 186.000 / cm³, terwijl “Smog” door het RIVM geclassificeerd wordt vanaf een gemiddelde deeltjesconcentratie van >50.000 deeltjes / cm³. Kortom, een klein vuurtje in de buitenlucht is voor omstanders vervuilender dan een lichte Smog dag in China.
- FICTIE – Houtrookoverlast wordt alleen tegengegaan door het gebruik van Actief Koolstoffilters
Houtrook bestaat voornamelijk uit deeltjes. Enkel het gebruiken van Actief Koolstoffilters voor houtrookoverlast gaat houtrookoverlast niet tegen. Het is cruciaal om de deeltjes uit de lucht te verwijderen en dat kan bereikt worden met behulp van degelijke filtratie waarvan de effectiviteit tegen houtrook is bewezen, zoals het geval is met alle ASPRA luchtreinigers.
In enkele gevallen, waar het toevoegen van Actief Koolstoffilters gewenst is, kan men VFA Actief Koolstoffilters toevoegen. Wees ervan bewust dat er vele Actief Koolstoffilters zijn en dat niet alle filters even effectief zijn door het % Actief Koolstof in het filter en de hoge gevoeligheid voor stof. De VFA Actief Koolstoffilters van VFA Solutions zijn van 99% puur Actief Koolstof gemaakt en zijn daardoor zeer effectief in het verwijderen van gassen en geuren uit de lucht.
- FEIT – Luchtreinigers van VFA Solutions verwijderen houtrook uit de lucht en voorkomen houtrookoverlast
Praktijkonderzoek toont aan dat de luchtreinigers van VFA Solutions houtrook effectief uit de lucht verwijderen en houtrookoverlast tegengaan. Dit geldt alle ASPRA luchtreinigers, inclusief de recirculatie ASPRA luchtreinigers zoals de ASPRA Aura voor woon- en slaapkamers of de ASPRA Ceiling voor kantoren, ziekenhuizen en meer. Dit geldt tevens voor de INduct ASPRA luchtreingiers voor integratie in elk ventilatie- WTW-systeem of elke luchtbehandelingskast. Denk hierbij aan de ASPRA S INduct of de ASPRA L1000 INduct.
Hoe ga je houtrookoverlast tegen?
Houtrookoverlast kan op verschillende manieren aangepakt worden. Het is altijd aan te raden de houtrookoverlast tegen te gaan door in gesprek met stoker te gaan.
- Sluit ramen en ventilatieroosters wanneer er gestookt wordt.
- Vraag buren minder of niet meer te stoken.
- Vraag buren correct te stoken, kijk op Milieucentraal voor enkele tips.
- Pas luchtreiniging toe in uw woning
- Uw faciliteit beschikt over een ventilatie- of luchtbehandelingssysteem (b.v. verwarmen/koelen)
Installeer een ASPRA S INduct luchtreiniger in het ventilatiekanaal achter het ventilatiesysteem / de WTW. De ASPRA verwijdert alle deeltjes uit de luchtstroom en reinigt de lucht in het ventilatiekanaal voordat het door de faciliteit verspreid wordt. Hierdoor wordt houtrookoverlast in uw hele faciliteit voorkomen. Bekijk de houtrookcase in het tijdschrift van TVVL waarbij de installatie van een ASPRA S INduct luchtreiniger in een woning wordt besproken. - Uw faciliteit beschikt niet over een ventilatie- of luchtbehandelingssysteem
Voor Consumenten en kleine faciliteiten: Zet een ASPRA Aura luchtreiniger in de kamer waar u houtrookoverlast wilt tegengaan. De luchtreiniger recirculeert en reinigt de lucht in de kamer, waardoor de houtrook uit de kamer wordt verwijdert. De ASPRA Aura is geschikt voor kamers met een vloeroppervlak tot 75m². Denk hierbij aan een woonkamer, slaapkamer of kantoor.
Heeft u een grote faciliteit met een andere functie? Gebruik meerdere ASPRA Aura luchtreinigers of stap over naar een andere recirculatie luchtreiniger. Neem bij twijfel contact met ons op voor een persoonlijk advies.
- Uw faciliteit beschikt over een ventilatie- of luchtbehandelingssysteem (b.v. verwarmen/koelen)