+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Het kabinet heeft besloten dat de pluimveesector binnen tien jaar de fijnstofuitstoot rigoureus moet reduceren. Bestaande stallen moeten de uitstoot van fijnstof met 50% verlagen, nieuwe stallen zullen aan een reductie-eis van 70% moeten voldoen.

   Onderzoek geeft aan dat de fijnstofuitstoot van pluimveehouderijen schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden. Men heeft vaker last van een verminderde longfunctie en er komen meer infecties voor. Longontstekingen zijn dan ook veel voorkomend.

   Op NOS.nl geeft Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland aan dat de overschakeling van legbatterijen naar scharrelstallen de oorzaak van de hoge fijnstof uitstoot is. “In legbatterijen had je bijna geen uitstoot, maar in een scharrelstal ligt een laag strooisel waar de kippen in kunnen stofbadderen en die stof gaat ook de stal uit. De consument wil graag scharrel, het fijnstof is een nadelig gevolg van dit betere dierenwelzijn.”

   Dit houdt niet in dat er niet naar oplossingen wordt gezocht. De ASPRA Agro luchtreiniger is één van die oplossingen. Hubers vervolgt “Er wordt gewerkt aan filtertechnieken en ionisatie, waarbij het stof uit de lucht wordt gehaald. Ook wordt bekeken of we een dunnere laag strooisel in de stallen kunnen leggen, waar de kippen nog wel in kunnen badderen.”

   De ASPRA Agro is een luchtreiniger die de benodigde reductie eenvoudig realiseert. Dit door meerdere luchtreinigers in de stal te gebruiken of deze als end-of-pipe oplossing toe te passen. Klik hier voor meer informatie of neem contact met onze partner Smits Agro op.

   Terug naar het nieuwsoverzicht