+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

    

    

   Het is bijna nieuwjaar en u bent misschien van plan om een vuurwerkshow te bezoeken of zelf vuurwerk af te steken. Iets waar u wellicht niet van op de hoogte bent, is de hoeveelheid fijnstof dat vuurwerk produceert: de hoeveelheden zijn schokkend. Lees verder voor de exacte nummers of bekijk de video waarop te zien is waar vuurwerk overdag afgestoken wordt en zie voor uzelf hoeveel fijnstof er wordt geproduceerd. Wees er tevens van bewust dat wanneer u aan astma, COPD of benauwdheid lijdt, u het beste het vuurwerk binnenshuis kunt bekijken.

   Op een normale dag is de fijnstofgrens vastgesteld op 33 µg/m³ (PM10, Nederland). Echter, tijdens oudjaarsavond stijgt de gemiddelde fijnstofconcentratie tot zelfs 456 µg/m³. Dat is bijna 14 keer hoger dan de dagelijkse grenswaarde! De laagst gemeten concentratie betrof 100 µg/m³ en is gemeten in Maassluis, wat nog steeds drie keer de dagelijkse grenswaarde betreft. De piek is gemeten in Utrecht (1290 µg/m³, 39 keer hoger dan de dagelijkse grenswaarde). Deze getallen zijn extreem hoog, wat het begrijpelijk maakt als we horen over de hoeveelheid mensen die beïnvloed worden door de slechte luchtkwaliteit tijdens oudjaarsavond.

   De regel is hoe kleiner het deeltje, hoe schadelijker voor de gezondheid. Mensen die last hebben van astma, COPD en benauwdheid zijn het meest vatbaar voor verergerde ademhalingsproblemen tijdens oudjaarsavond. Kijkende naar de video en de fijnstofmetingen komt dit niet als een verrassing. Voor degenen die lijden aan ademhalingsproblemen is het belangrijk om binnen te blijven als het vuurwerk afgestoken wordt. Zorg er dan voor dat uw woning in de ochtend, voordat er vuurwerk wordt afgestoken, goed geventileerd is. Aanvullend, sluit na het luchten alle ramen en deuren, om ervoor te zorgen dat het fijnstof uw woning niet binnenkomt in de avond.

   Om uzelf te beschermen tegen hoge fijnstofconcentraties, kunt u tevens luchtreiniging in uw woning implementeren. Wanneer de woning is uitgerust met een WTW-(ventilatie)systeem, kunt u de ASPRA S INduct luchtreiniger in het kanaal achter de WTW implementeren. Deze reinigt de lucht voordat het de woning inkomt. Wanneer de woning niet over een WTW-systeem beschikt, kan de ASPRA Aura luchtreiniger toegepast worden in de ruimte waar de meeste tijd besteed wordt. Wilt u meer weten? Bekijk dan onze producten of neem contact met ons op.

   Bron

    

   Terug naar het nieuwsoverzicht