TOPAS - VFA SolutionsFijnstof veroorzaakt gezondheidsrisico’s variërend van luchtwegaandoeningen, tot hart- en vaatziektes en zelfs vervroegde sterfte. De herkomst van fijnstof is echter vaak onduidelijk. TNO heeft daarom de webapplicatie TOPAS ontwikkeld, nu in beta-uitvoering, dat een betrouwbaar en actueel inzicht geeft in de herkomst van fijnstof (PM10 en PM2.5) en specifiek welk type bron ervoor verantwoordelijk is. De data die gebruikt wordt is maximaal een dag oud.  

Luchtkwaliteit van Europa

De TOPAS-webapplicatie geeft de luchtkwaliteit van ruim 200 steden in Europa weer en kan door geïnteresseerden en beleidsmakers gratis bezocht worden. De weergegeven data is maximaal 24 uur oud en gaat tot 6 weken terug. Beleidsmakers kunnen bij TNO data opvragen die langer terug gaat.

Met behulp van TOPAS kan men per stad inzien welke bronnen verantwoordelijk zijn voor het fijnstof in de lucht. Denk hierbij aan de industrie, energie opwekkers, verkeer, agricultuur of woningen.

In TOPAS kan gekozen worden tussen een weergave van fijnstof type (PM10 of PM2.5) en er kan voor data van een grote stad of van een specifiek meetstation gekozen worden. Als laatst kan men kiezen tussen fijnstof oorsprong per sector of data gesplitst in lokale v.s. niet-lokale bronnen.

Bent u benieuwd waar het fijnstof in uw omgeving vandaan komt? Bezoek dan de TOPAS website.

Data oorsprong

De data die in TOPAS gebruikt wordt, is afkomstig van:

  • CTM LOTUS EURO
    LOTUS EURO is een door TNO ontwikkeld chemisch transport model. Dit model voorspelt onder andere de luchtkwaliteit, modelleert emissies en brengt verontreinigingsbronnen in kaart. Het model verwerkt data voor TOPAS van weermodellen van het Europese Copernicus atmosferisch monitoringssysteem (CAMS) en de weerberichten van ECMWF.
  • CAMS
    Het Europese Copernicus atmosferisch monitoringssysteem (CAMS) verstrekt informatie aan TOPAS over intercontinentaal transport en emissies van bosbranden.
  • TNO Emissie informatie
    Een gespecialiseerd team binnen TNO richt zich op het kwantificeren en de distributie van emissies, voor de input van het modelleren van luchtkwaliteit en klimaat.
  • Meetdata
    PM10 en PM2.5 meetdata van lokale meetstations

 

Terug naar het nieuwsoverzicht