+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   particulate-matter-brain-vfa-solutionsNieuw onderzoek toont aan dat zeer kleine fijnstofdeeltjes in de hersenen terecht komen. Deze fijnstofdeeltjes zijn afkomstig van verkeersuitstoot en worden er verdacht van giftig te zijn. De onderzoekers benoemen hun bevinding als “vreselijk schokkend” en vragen zich af welke gezondheidsrisico’s dit met zich meebrengt.

   In het onderzoek is hersenweefsel van 37 mensen onderzocht, waarvan 29 mensen geleefd en overleden zijn in Mexico City en een leeftijd bereikten tussen de 3 en 85 jaar. De overige 8 waren afkomstig uit Manchester en hadden een leeftijd tussen 62 en 92 jaar. Enkele van deze mensen zijn, in meer of mindere mate, overleden met neurodegeneratieve ziektes.

   In het hersenweefsel van deze mensen, bleken hoge aantallen fijnstofdeeltjes aanwezig te zijn. De onderzoekers hebben eerder in de buitenlucht naast een drukke weg in Lancaster en naast een energiecentrale, magnetietdeeltjes in de luchtmonsters gevonden. De hoofdonderzoeker, Prof Barbara Maher, sprak toen de verwachting uit deze deeltjes ook in de hersenen terug te vinden.

   Bij het onderzoeken van het hersenweefsel, zijn exact deze deeltjes gevonden. Aan BBC  News vertelt Prof Maher: “Het is vreselijk schokkend. Wanneer je het hersenweefsel onderzoekt zie je de deeltjesverspreiding tussen de cellen en wanneer je een magnetische extractie uitvoert, zijn er miljoenen deeltjes, miljoenen in een enkele gram hersenweefsel – dat is een miljoen kansen op schade.”

   Herkomst

   De gevonden deeltjes zijn uitvoerig bestudeerd om de herkomst van de deeltjes te identificeren. De resultaten toonden aan dat de deeltjes rond van vorm waren, wat alleen te zien is bij deeltjes die bij hoge temperaturen in de motor van een voertuig of remsystemen ontstaan. De deeltjes zijn dan ook afkomstig van verkeersuitstoot.

   Prof Maher vertelt aan BBC News: “Dus voor de eerste keer zagen we deze vervuilingsdeeltjes in het menselijke brein.” “Het is een ontdekking. Het is een geheel nieuw gebied om te onderzoeken en te begrijpen of deze magnetiet deeltjes neurodegeneratieve ziektes versnellen of veroorzaken.”

   Wat tevens opmerkelijk en zorgwekkend is, is dat de onderzoekers voor elk magnetiet deeltje 100 vervuiling gerelateerde deeltjes vonden. De gevonden concentraties waren echter over de onderzochte hersenen niet gelijk.

   Invloed op de gezondheid

   Tot op heden is er geen concreet bewijs voor de link tussen vervuilingsdeeltjes in de lucht en bijvoorbeeld Alzheimer of overige neurodegeneratieve ziektes. Er bestaan echter sterke vermoedens dat dit wel het geval is. Zeker gericht op de allerkleinste deeltjes die niet door neus en longen worden tegengehouden, maar zo klein zijn dat ze direct via de neus de hersenen binnendringen.

   Prof David Allsop, Alzheimer en overige neurodegeneratieve ziekten specialist en tevens co-auteur van het genoemde onderzoek, geeft aan BBC News aan dat vervuilingsdeeltjes “een belangrijke risicofactor kunnen zijn” voor deze condities. Ondanks dat er geen concreet bewijs bestaat, geeft hij aan dat “Deze deeltjes uit ijzer bestaan en ijzer is zeer reactief dus het is vrijwel zeker dat dit schade aanbrengt in de hersenen” “We weten dat oxidatieschade bijdraagt aan schade bij Alzheimer patiënten dus wanneer je ijzer in de hersenen hebt, is het zeer aannemelijk dat dit schade toebrengt.” “Het kan niet goedaardig zijn.”

   Andere onderzoekers trekken deze link echter niet meteen. Het onderzoek toont immers niet aan dat magnetietdeeltjes Alzheimer veroorzaakt of versnelt. Om deze conclusie te kunnen trekken, is verder onderzoek nodig.

   Desalniettemin, is het raadzaam om zo blootstelling aan fijnstof zo veel mogelijk te voorkomen. In de buitenlucht is dit zeer lastig, maar in de binnen omgeving kan luchtreiniging uitkomst bieden. Bekijk de luchtreinigers van VFA Solutions om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Twijfelt u over welke luchtreiniger geschikt is voor u? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.

   Bron

   Terug naar het nieuwsoverzicht