Fijnstof is een verzamelnaam voor alle deeltjes die in de lucht zweven. De grotere deeltjes zoals huisstof en pollen zijn zichtbaar, maar het kleinere fijnstof is zo klein dat je het niet kan zien. Dat maakt fijnstof ook zo’n lastig begrip, je ziet het over het algemeen niet en weet daardoor niet dat het er is. Dit betekent echter niet dat het geen invloed op je gezondheid heeft. Onderzoek toont aan dat fijnstof in alle concentraties invloed heeft op de gezondheid en juist het allerkleinste fijnstof het meest schadelijk voor je lichaam is. Maar hoe klein is fijnstof eigenlijk?
Fijnstof wordt, op basis van de grootte van het deeltje, in vier groepen ingedeeld: PM10, PM2.5, PM1 en Ultrafijnstof. Om overzichtelijk te maken hoe groot dit daadwerkelijk is, vergelijken we de grootte van het grootste deeltje uit elke fijnstofgroep met de diameter van een menselijke haar.
PM10
Fijnstof dat in de groep PM10 valt, zijn alle deeltjes die kleiner zijn dan 1/5e van een menselijke haar. Deze deeltjes zijn kleiner dan 0.001 cm. Ter vergelijking, het grootste PM10 deeltje past 1.000 keer in 1 cm.
Voorbeelden van PM10 deeltjes zijn pollen, schimmels en rode bloedcellen.
PM2.5
Fijnstofdeeltjes die in de groep PM2.5 vallen, zijn alle deeltjes die kleiner zijn dan 1/20e van een menselijke haar. Dit zijn deeltjes die kleiner zijn dan 0.00025 cm. Ter vergelijking, het grootste PM2.5 deeltje past 4.000 keer in 1 cm.
Voorbeelden van PM2.5 deeltjes zijn bacteriën, verbrandingsdeeltjes en organische verbindingen.
PM1 en Ultrafijnstof
PM1 is, samen met Ultrafijnstof het kleinste fijnstof en het gevaarlijkst voor de gezondheid. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk door de longblaasjes in de long heen gaan en in heel het lichaam terecht komen. Ultrafijnstof komt zelfs terecht in de hersenen.
PM1 deeltjes zijn 1/50e van een menselijke haar en is kleiner dan 0.0001 cm. Ter vergelijking, het grootste PM0.1 deeltje past 10.000 keer in 1 cm. Het grootste Ultrafijnstofdeeltje pas zelfs 100.000 keer in 1 cm.
Voorbeelden van PM1 en Ultrafijnstofdeeltjes zijn verkeersuitstoot, verbrandingsdeeltjes, sigarettenrook en virussen.
Gezondheidsschade fijnstof
Onderzoekers geven aan dat blootstelling aan fijnstof, in welke concentratie dan ook, schadelijk is voor de gezondheid. Tevens blijkt dat fijnstof gerelateerde sterfte te halveren is, door in de schoonste gebieden (zoals Europa) de (binnen)luchtvervuiling met 25% te reduceren. Het is dan ook belangrijk om de fijnstofinname zo veel mogelijk te verminderen.
Bekijk in onderstaande afbeelding wat de aangetoonde effecten van fijnstof op het lichaam kunnen zijn.
Kijk voor meer informatie over fijnstof op www.fijnstof.info. Wilt u meer informatie over het verwijderen van fijnstof uit de lucht? Bekijk onze producten of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.