+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   Sport

   Het is bewezen dat sporten een positief effect heeft op onze gezondheid en het immuunsysteem. Het wordt echter niet aanbevolen om deel te nemen aan aerobe activiteiten in de buurt van bronnen van luchtvervuiling. Zowel binnenlucht als buitenlucht in stedelijke gebieden bevat vaak ongezonde concentraties verkeers- en industrie gerelateerde luchtverontreiniging. Binnenbronnen kunnen variëren omdat sportactiviteiten het metabolisme en de ademhaling verhogen, wat resulteert in een toename van de uitstoot van aerosolen. In slecht geventileerde sportfaciliteiten kan de verhoging van de aerosolconcentratie leiden tot een aanzienlijke toename van het risico op infecties (bijv. SARS-Cov-2), verminderde prestaties, ongemak en onaangename zweetgeuren.

   Daarom is het essentieel om te voorkomen dat mensen tijdens het sporten worden blootgesteld aan luchtverontreiniging.

   Trainen in een omgeving met een hoge vervuilingsgraad is niet aan te raden, omdat bij het sporten een groter deel van de ingeademde lucht via de mond binnenkomt. Hierdoor worden de filtermechanismen in de neus niet gebruikt en gaat luchtvervuiling rechtstreeks naar je longen. Ten tweede zorgt de verhoogde ademhalingssnelheid ervoor dat verontreinigende stoffen dieper in de longen doordringen.

   Naast het verwijderen van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis, moet ook aandacht worden besteed aan andere aspecten van IAQ. Heb je ooit gesport als het te warm was? Of wanneer de lucht te muf of te droog was? Als je dit ooit hebt meegemaakt, weet je dat deze problemen een negatieve invloed hebben op fysieke en zelfs mentale prestaties.

   Vooral mensen met astma of een andere chronische longziekte, hart- en vaatziekten of diabetes hebben baat bij schone en gezonde lucht tijdens het sporten. Wij zijn van mening dat elk sportcentrum zijn klanten een gezonde binnenluchtkwaliteit moet bieden voor optimale prestaties. Voeg dat extra onderscheidende element toe aan uw sport- en gezondheidscentrum en ervaar zelf de voordelen.

   Voor een wetenschappelijk inzicht in het problematiek als de oplossing, zie Clima 2022 – Bestrijd COVID met slimme ventilatie en luchtreiniging – i-Vention

   Wat kan VFA luchtreiniging u bieden?

   • Fijnstof uit de lucht verwijderen (afkomstig uit binnen- en buitenlucht)
   • Geuroverlast tegengaan (afkomstig uit binnen- en buitenlucht)
   • Filtratieoptimalisatie
   • Binnenluchtkwaliteit optimalisatie 
   • Ziektekiemen uit de lucht verwijderen (microben, bacteriën, virussen)
   • Klimaatverbetering (LBK/HVAC)
   • Emissie tegengaan (b.v. in parkeergarages)
   • Energiebesparing
   • Bouwstof uit de lucht verwijderen

   Veel voorkomende luchtkwaliteitsproblemen in sportgelegenheden en onze oplossingen

   Gebrek aan verse lucht

   Op locaties waar veel mensen samenkomen, zoals publieke gebouwen, zorgt een gebrek aan verse lucht voor een significante CO2 (koolstofdioxide) verhoging. Mensen voelen zich daardoor vermoeid en wazig en krijgen last van hoofdpijn, geïrriteerde ogen en meer. Dit is alleen op te lossen door te ventileren: de benauwde lucht vervangen met verse gereinigde lucht.

   Vervuilde buitenlucht reinigen

   Doordat sportgelegenheden over het algemeen in stedelijke gebieden dichtbij snelwegen worden gebouwd, is het een uitdaging om voldoende ventilatie toe te passen zonder de sporters te belasten met vervuilde buitenlucht. Dit wordt voorkomen door buitenlucht eerst te reinigen alvorens het naar binnen te brengen en de aanwezige lucht in de kamer te recirculeren.

   Ongewenste geuren

   Ongewenste geuren kunnen veel overlast en irritatie veroorzaken voor sporters, personeel en gasten. Afhankelijk van de intensiteit van de geuren kan VFA verschillende oplossingen aandragen die de geuren verwijderen of absorberen.

   Onderhoudskosten reduceren

   Onderhoudskosten zijn belangrijk voor alle zakelijke ondernemingen. Alle VFA Solutions producten bieden gemakkelijk onderhoud en lage onderhoudskosten. De collectoren onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen en zijn economischer dan een vergelijkbaar HEPA filter.

   Energieverbruik reduceren

   Één van de unieke eigenschappen van onze technologie is de lage luchtweerstand (drukval). Hoe lager de drukval is, hoe minder energie er wordt verbruikt. Hierdoor zijn alle VFA Solutions producten energie efficiënter dan conventionele luchtfilters. Een bijkomend voordeel van lage drukval is de mogelijkheid om grotere luchtvolumes met een kleiner apparaat te reinigen.

   Selectie voorgestelde luchtreinigers

   Hier vindt u een kleine selectie van onze producten. Uiteraard verschilt het advies per situatie. VFA biedt u dan ook graag een persoonlijk en vrijblijvend advies aan voor uw luchtkwaliteitsvraagstuk.

   Binnenluchtreiniging

   • ASPRA Aura (recirculatie deeltjes en optioneel gas- en geurreiniging in de kamer)
   • ASPRA Ceiling (recirculatie deeltjes en optioneel gas- en geurreiniging boven het verlaagde plafond)

   Inlaat en emissie luchtreiniging

   • ASPRA S INduct (deeltjes en/of gas- en geurreiniging in het ventilatiekanaal, voor max 600 m³/uur)
   • ASPRA XL10.000 INduct (deeltjes en/of gas- en geurreiniging in het ventilatiekanaal/LBK, veelvoud van 10.000 m³/uur)
   • Ventilatiesysteem met ASPRA luchtreiniging (afvoer van CO2 en toevoer van gereinigde lucht, neem contact met ons op voor de mogelijkheden)
   Vraag informatie aan

    Uw naam*

    Uw email*
    U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag

    Uw telefoonnummer

    Uw bericht

    *Verplicht