+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   De Long Alliantie Nederland (LAN) geeft aan dat er in Nederland 1 miljoen mensen met stoffen werken die longziekte kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan lassers, bouwvakkers, schilders, asbestsaneerders en schoonmakers. LAN zegt dat van de 4100 mensen die jaarlijks overlijden aan een beroepsziekte, 3300 overlijden door het werken met stof. Het is dan ook noodzaak stof op de werkplek te reduceren.

   De LAN, dat een samenwerkingsverband tussen patiëntenverenigingen, longartsen en zorgverzekeraars is, overhandigd dan ook een tienpuntenplan aan de Tweede Kamer. Hierin wordt gepleit voor meer betrokkenheid van huisartsen, betere arbeidsinspecties en een voorlichtingscampagne in alle betrokken sectoren.

   Groot probleem is volgens directeur Emiel Rolink dat er door de arbeidsinspectie te weinig wordt gecontroleerd. In het NOS Radio 1 Journaal geeft Rolink aan “Een gemiddeld bedrijf wordt één keer in de 25 jaar gecontroleerd. Ter vergelijking: als op een snelweg één keer in de 25 jaar de snelheid wordt gecontroleerd, rijdt iedereen te hard”.

   Rolink pleit voor meer toezicht van de huisarts. De huisarts moet weten of een patiënt met veel stof werkt. Ook legt Rolink verantwoordelijkheid bij bedrijf en werknemer neer. De werknemer zou veiliger moeten werken, door bijvoorbeeld een mondkapje te dragen wanneer met stof gewerkt wordt. Daarnaast zouden bedrijven een voorbeeld moeten nemen aan de brandweer waar veel aandacht uitgaat naar de blootstelling van medewerkers aan schadelijke stoffen en de voorkoming en reducering hiervan.

   Op dit vlak kan VFA Solutions u ondersteunen in het bereiken van gezondere werk omstandigheden. Deze ondersteuning start met het meten en/of analyseren van de daadwerkelijke schadelijke stoffen in de lucht en te identificeren waar u en uw medewerkers aan blootgesteld worden en in welke mate. De VFA analyse wordt opgevolgd door een oplossing. Op basis van deze meetgegevens, biedt VFA Solutions de juiste ASPRA luchtreinigers aan zodat u en uw medewerkers schone en veilige lucht in kunnen ademen. Hierdoor wordt een gezondere werkomgeving gecreëerd. Neem voor meer informatie contact met ons op.

   Bron

   Terug naar het nieuwsoverzicht