+31 (0)88 427 5000 info@vfa-solutions.com

   8 winter tips VFA SolutionsDe winter is bijna daar en het is belangrijk om aandacht te besteden aan uw binnenluchtkwaliteit. Niet alleen om de kans op de griep te verkleinen, maar ook om bewustzijn te creëren omtrent gewoontes die de binnenluchtkwaliteit van uw ruimte verlagen. Bekijk snel onze top 8 tips om uw binnenlucht in de winter te verbeteren.

   1. Stop niet met ventileren

   In de winter bent u, doordat het buiten koud is, wellicht geneigd om te stoppen met ventileren. Voor een gezonde binnenlucht, is het echter noodzakelijk om regelmatig te ventileren. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open ventilatieroosters en/of (klep)raampjes en zorg dat de lucht door het huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren. De buitenlucht zal uw CO2 niveaus reduceren en u minder slaperig, duizelig en moe laten voelen. Wanneer uw gebouw een ventilatiesysteem bevat die buitenlucht naar binnen aanvoert, is het aan te raden uw systeem elk jaar te controleren op de correcte instellingen. Als de buitenlucht in uw omgeving vervuild is door bijvoorbeeld de aanwezigheid van druk verkeer, raden wij u aan deze tip met tip 8 te combineren.

   1. Vermijd of reduceer het gebruik van openhaarden

   In de winter wordt er weer volop gebruik gemaakt van openhaarden. Openhaarden en open vuren zijn echter grote fijnstofbronnen. Fijnstof is schadelijk voor uw gezondheid en veroorzaakt allergieën, hart- en vaatziektes, astma, luchtwegen irritaties, beroertes en zelfs kanker. Het is dan ook sterk aan te raden de hoeveelheid fijnstof die u binnenkrijgt te reduceren door het gebruik van openhaarden te verminderen of te vermijden of door luchtreinigers in uw woning of werkplek te implementeren (zie tip 8).

   1. Houd uw luchtvochtigheid op peil

   De luchtvochtigheid zal in de herfst en in de winter reduceren, wat het gemakkelijker maakt voor virussen om zich te verspreiden. Door de luchtvochtigheid in uw ruimte op peil te houden, tussen de 35-70%, verhoogt u het comfort in de ruimte en vermindert u de kans op ziekteverspreiding zoals de griep.

   1. Rook niet binnenshuis

   Het kan in de winter door regen, sneeuw of kou verleidelijk zijn om binnen te roken. Echter is meeroken niet alleen schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor de gezondheid van mensen in uw omgeving. Sigarettenrook bevat meer dan 4.000 chemicaliën en veroorzaakt kanker, adem problemen, hartaanvallen en beroertes. Wanneer u binnenshuis rookt stelt u niet alleen uzelf maar ook anderen hieraan bloot.

   1. Vermijd of reduceer het gebruik van luchtverfrissers en geurkaarsen

   Wanneer u niet genoeg ventileert, kan uw binnenlucht bedrukt worden en gaan stinken, wat op den duur resulteert in discomfort. Om dit te maskeren wordt er vaak gebruik gemaakt van luchtverfrissers of geurkaarsen. Men weet echter vaak niet dat luchtverfrissers en geurkaarsen bijna altijd hoge concentraties chemicaliën uitstoten, ook wel vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd. Helaas zijn veel van deze VOS schadelijk voor uw gezondheid. Daarom is het aan te raden om het gebruik van luchtverfrissers en geurkaarsen te vermijden of te reduceren en in plaats daarvan uw ruimte te ventileren.

   1. Onderhoud uw luchtbehandelingskast (LBK)

   Om de beste luchtkwaliteit in uw ruimte te verkrijgen is het belangrijk om uw LBK te onderhouden. Dit houdt in de eerste plaats in dat u uw filters tijdig en regelmatig moet vervangen. Daarnaast is het aan te raden regelmatig, afhankelijk van uw vervuiling, uw ventilatiekanalen schoon te laten maken. Voor woningen zal dit gemiddeld elke 2 jaar plaatsvinden, voor grote gebouwen kan dit oplopen tot elk jaar. Tevens raden wij aan de capaciteit van uw systeem en de instellingen gemiddeld elk jaar te laten controleren.

   1. Houd de hygiëne van uw ruimte op peil

   Het op peil houden van de algemene hygiëne van uw ruimte is belangrijk voor uw gezondheid. Dit houdt in de basis het verwijderen van stof in uw ruimte in. Stof is een onderdeel van fijnstof en kan verschillende gezondheidsrisico’s veroorzaken. Het reduceren van het stof in uw ruimte zal het lastiger maken voor virussen om zich te verspreiden, aangezien stof de verspreiding van virussen vergemakkelijkt doordat stof gemakkelijk ingeademd kan worden.

   1. Gebruik luchtreinigers om uw lucht te ontdoen van fijnstof, verkeersuitstoot, virussen en meer

   Woningen en kantoren bevinden zich vaak in de buurt van drukke wegen en snelwegen. Verkeer veroorzaakt hoge fijnstofconcentraties, wat allergieën, hart- en vaatziektes, astma, luchtwegen irritaties, beroertes en zelfs kanker veroorzaakt. Verminder het gezondheidsrisico waar u aan blootgesteld wordt door een luchtreiniger in uw binnenruimte te implementeren. De luchtreinigers van VFA Solutions verwijderen 97-99% van de deeltjes uit de lucht en bieden u hierdoor schone en gezonde lucht. Bekijk de ASPRA S INduct of ander INduct luchtreinigers voor luchtreiniging in uw ventilatiekanaal of bekijk de ASPRA Poco of andere Recirculatie luchtreinigers voor losstaande luchtreiniging in een ruimte.

    

   Terug naar het nieuwsoverzicht